Miksi ja miten Saudi-Arabia?

Passiini on mystisesti ilmestynyt Saudi-Arabian viisumi ja sähköpostiini lentoliput, joita en ole edes itse maksanut. Lisäksi vielä ihana Helsingin pikkuasunto ammottaa tyhjyyttään sekä työpaikan avaimet ovat avainnauhasta hävinneet.
Ulkomailla työskentely on kulkenut haaveena jo vuosia, sairaanhoitajan ammatti kun on loistava sellaisten haaveiden toteuttamiseen. Mutta miksi Saudi-Arabia? Se nyt vain tuli jostain, ehkä silloisella runsaslumisella talvella oli osansa kun autoa kaivoin lumivuoren kätköistä aamuvuoroon lähtiessä. Soitin ystävälleni joka jakoi ulkomaa haaveet yhtä suurella innolla kuin minäkin ja eipä asia pitkää keskustelua vaatinut.
Saudeihin vaadittava paperityö ei mielestäni ollut mitenkään suurta stressiä aiheuttava. Professional Connections, tutummin Profco, toimii ”välikätenä” saudeihin lähdettäessä ja onkin todella kullanarvoinen apu prosessin edetessä. Profcolla toimisto sijaitsee Helsingissä, mutta pitkälti asiat tuli hoidettua sähköpostin ja perinteisten puhelujen välityksellä, ei siis huolta vaikka ei Helsingissä asuisi. Papereita täytyi täyttää aikamoinen nippu, mutta siitä huolimatta asioita ei ollut liikaa kerralla hoidettavana. Paperien täyttö menee vaiheittain ja vaadittaviin dokumentteihin saa profcolta ohjeet ja asioiden hoitoon vinkkejä. Vaikeimmaksi itse koin lääkärin tarkastuksen sekä sitä varten otettava kasan laboratoriokokeita. Onnekseni kaikki hoituivat omassa terveyskeskuksessa ja ystävälläni työsuhde-etuna. Pääasiallisesti tällaiset tarkastukset ja kokeet tulee hoitaa yksityisessä terveydenhuollossa omakustanteisesti. Laboratoriokokeisiin kuuluu myös Tuberkuloosi ihotesti eli ns. Mantoux -testi. Tämän kokeen ja lausunnon saaminen onnistui ainoastaan yksityisellä lääkäriasemalla ja vaikka ei koe ihan ilmainen ollutkaan, en kokenut sitä liian kalliiksi. Lääkärin täyttämien paperien lisäksi toimitimme Profcolle käännökset todistuksista, rikosrekisteri-otteen, Valviran todistuksen rekisteröinnistä, työtodistukset sekä muita dokumentteja joihin lähinnä täytyi kirjoittaa tietoja työstä sekä koulutuksista. Itse odotin vaikeampaa paperityötä Saudeihin joten siksi olinkin yllättynyt sen helppoudesta.
Suomessa asiat hoituvat myös onneksi sähköisesti. Saudi-Arabiassa palkka on verotonta tuloa, kun vain muistaa tehdä maistraattiin muuttoilmoituksen pysyvästä muutosta ulkomaille, sekä täyttää Kelan lomakkeen oikeudesta Suomen sosiaaliturvaan. Kaikki dokumentit pystyy hoitamaan verkossa ja verottajallekin riittää maistraattiin tehty muutoilmoitus. Itse jätin postiosoitteeni Suomeen, mutta kotiosoitteeni tulee olemaan Saudi-Arabiassa. Maistraattiin muuttoilmoitusta tehdessä pelkkä maa riittää, ei tarvitse tietää tarkkaa osoitetta missä tulee Saudeissa asumaan vaan sen voi ilmoittaa heille myöhemmin. Pedanttina ihmisenä kuitenkin vielä soitin ja tiedustelin mitkä lomakkeet ja miksi sekä soitin vielä perään maistraattiin että menihän kaikki oikein 😀
Sairaala johon menemme töihin sijaitsee King Saud University Medical City:n alueella, ihan Riadin keskustassa, sairaala itse kantaa nimeä King Khalid. Kyseiseen sairaalaan ei ole Profcon kautta aiemmin sairaanhoitajia mennyt,  joten emme tiedä juuri mitään sairaalasta, yksiköistämme, perehdytyksestä tai asunnoista. Tiedämme milloin olemme Riadissa perillä ja sen, että joku on meitä vastassa ja kuljettaa meidät compoundillemme. Aluksi epätietoisuus oli inhottavaa, mutta päätin että en anna sen haitata ja prosessi jatkui luottavaisin mielin. Vieläkään tietoa ei olen juuri sen enempää, mutta eipä se mitään muuttaisi vaikka tietäisikin, joten katsotaan mitä tuleman pitää.
Kaikki asiat ovat nyt siis hoidettuna, asunto tyhjä ja muuttokuorma tuotu maalle lapsuudenkotiin, Suomesta ”irtisanouduttu” sekä sopivan kokoista matkalaukkua katseltu. Haikea sekä samalla innokas tunne nousi esiin, kun ihana Helsingin asunto oli tyhjä ja lähtö alkoi vihdoin tuntua todelliselta. Ensikuun puolivälissä siis lähdemme ystäväni kanssa kohti maata, joka aiheuttaa ihmisissä ajoittain huvittavia reaktioita. Siihen saakka aion nukkua myöhään ja olla tekemättä mitään.

Tyhjässä asunnossa jokaisen sisustuskriisini läpikäyneen valaisimen kanssa.

Jätä kommentti